Tuesday, August 26, 2008

Episode 5- Pastries cupcakes like

Let's talk about butter. Cupcakes love butter. And are often largely composed of it. But butter, our friend, also plays a part in many other lovely things in life. One of those is Kouign Amman.


Kouign Amman, a Breton specialty, is composed of butter, bread dough, butter, sugar and butter. Oh, and maybe some more butter. During the baking process the sugar caramelizes, making a chewy crunchy top. Some of us may or may not have eaten our weight in this during our recent trip to Bretagne. Good thing the same trip included a lot of walking. Kouign Amman is sort of like crack- it is addicting and a hard habit to break. I STILL HAVEN'T GIVEN YOU UP KOUIGN AMMAN. It would be an easier habit to keep up if cupcakes were better at making bread dough. But you know, we cope. We mostly cope by eating other things made out of butter. Like,


You know, butter, it's what's for breakfast. As it should be. (Side note- even though you may think it to be true, not every croissant in France is good. But they all have butter) Sometimes we liked to take croissants to yet another level and slather them in butter enriched with sea salt crystals. That's right, sea salt crystal butter. It's every bit as fantastic as it sounds. Is it available in America? This butter, delicious in its own right, also makes a mighty fine pie crust. Actually, it can be used for just about anything. Maybe even to put an end to war and pollution. Look into that Obama, please.

This would be a good place for a recipe, but this cupcake doesn't know how to make Kouign Amman or croissants. What am I supposed to do, put up a recipe for how to slather butter on bread? Actually...

Breakfast
Take one baguette. Still warm. Cut of piece of said baguette. Cut piece in half. Cover knife in sea salt crystal butter. Transfer butter to baguette. Transfer baguette to mouth. Enjoy.

1 comment:

Anonymous said...

Ahhhhhhh miammm

Ingrédients :
250 g de farine
200 g de beurre
200 g de sucre semoule
10 g de levure de boulanger
12,5 cl d'eau
1 pincée de sel


Recette :
Le Kouign-Amann se prépare en 3 étapes. On prépare la pâte, on fait le feuilletage (étape la plus délicate), et on cuit la préparation.

1-La préparation de la pâte :

Dans un saladier ou dans un robot ménager, délayer la levure avec 2 cuillères à soupe d'eau tiède.
Mélanger ensemble la farine, le sel, et la levure (mélangée à l'eau tiède).
Si vous préparez manuellement la pâte, faites un puit.
Ajouter l'eau de façon régulière.
Mélanger de façon à obtenir une pâte souple.

La recouvrir d'un linge de cuisine, et la placer au réfrigérateur pendant 60 minutes.


2-La préparation du feuilletage :

Allonger la pâte avec un rouleau à pâtisserie en lui donnant une forme de rectangle, puis allonger chaque coin.
Ajouter le beurre, découpé en tranches assez fines sur la pâte.
Rabattez les coins sur le beurre.
Allonger à nouveau la pâte, puis pliez-la en 3 sur elle-même.
La couvrir avec un linge de cuisine, et la laisser reposer 15 minutes à température ambiante.

Allonger de nouveau la pâte, et la saupoudrer de sucre. Pliez la pâte en trois.
L'allonger au rouleau. La replier en 3 et la laissez encore reposer pendant 30 minutes.


3-La cuisson:

Préchauffer le four à thermostat 6 (180°C / 360°F).
Beurrer un moule, et placez la pâte.
Placer le moule dans le four, laissez cuire pendant 15 à 20 minutes.

Conseils :
Attendre 10 minutes avant de le démouler (si l’on souhaite le démouler) et saupoudrer le « gâteau-au-beurre » (kouign-amann en breton) de sucre.
Servir tiède ou chaud accompagné de cidre.